Márton-napi vigadalom

Márton-napi vigadalom

Márton-napi vigadalom

November 11-én, egy hirtelen ötlet és egy jó szándékú találkozás „szerelemgyerekeként” világra jött Márton-napi gondűző vigadalmunk. Történt, hogy csapatunk a szüreti bál után őszi elfoglaltságot keresett magának, és a közelmúltban újra népszerűvé vált Márton-nap tökéletes választásnak tűnt. Óvodánkban néhány éve ismét él az őszbúcsúztató-télköszöntő vigasság hagyománya, ezért felvettük a kapcsolatot a nevelőkkel és a szülői munkaközösséggel, és együtt gyorsan kitaláltuk, hogyan tudnánk „kihozni Mártont az oviból”.

A gyerekek lámpásos-mondókás felvonulását a Kúriában fogadtuk. A halaszthatatlan felújításért kiáltó épület ugyan spontán áramszünettel reagált a mintegy 200 vendég érkezésére, de a gyors és szakszerű javítás után igazán szívélyes házigazdaként viselkedett. Szükség is volt rá, hiszen kifejezetten barátságtalan időnk volt aznap, jólesett tető alá húzódni a hideg eső elől.

A Márton-nap az őszi mezőgazdasági munkák lezárásának hagyományos ünnepe, ezért főként az evésről-ivásról, a gondtalan együttlétről szól. Mi is eköré építettük a délután programját: az ovis szülők isteni zsírosdeszkáit és teáját libafalatkákkal (tepertővel, pástétommal, combbal), őszi gyümölcsökkel készített süteményekkel, forralt borral és Etyekről származó ízletes újborral egészítettük ki. Nagy sikere volt a kézműves saroknak: mi ugyan azt gondoltuk, hogy a gyerekeknek ebben az időszakban már a könyökén jön ki a lámpáskészítés, de nagyon hamar kiderült, hogy tévedtünk: pár perc alatt elfogytak a lámpásként újjászülető befőttesüvegek. Gyorsan feltöltöttük az alapanyagkészleteket, így remélhetőleg senkiben nem maradt hiányérzet. A libatollfosztás is meglepően népszerűnek bizonyult – igaz, inkább csak tölteni kellett a kézzel varrt és festett párnahuzatkákat, mintsem pepecselni a fosztással –, úgyhogy jövőre mindenképpen tízszer ennyi párnahuzattal kell készülnünk 🙂 A végére még egy rövid táncolásra is futotta az energiából. Szuper egymásra találás volt ez a nap, terveink szerint jövőre rutinosabban, de hasonló lelkesedéssel építjük tovább a Márton-napi vigasságot.