Természet- és környezetvédelem

Természet- és környezetvédelem

Sóskút és környéke igazi ékszerdoboz. A falu természeti környezete, geológiai öröksége, élővilága olyan kincs, amelynek megőrzése minden itt élőnek feladata. Sajnos bennünket sem kerülnek el a kor jellegzetes környezeti problémái: az invazív, a természetes flórára veszélyes, sok esetben allergén növényfajok térhódítása és az illegális hulladéklerakás, illetve általában véve a felelőtlen emberi viselkedés. Azt gondoljuk, mindhármat elég hatékonyan tudjuk orvosolni, ha megfelelően gondoskodunk környezetünkről. és kiállunk közös értékeink védelméért.

Az elmúlt években segédkeztünk a parlagfű fertőzte területek, valamint az illegális hulladéklerakatok feltérképezésében, nemrégiben pedig felvállaltuk az aktív közreműködést is ezek megszüntetésében. 2016-ban társaságunk vezényelte le az országos Te Szedd! akció helyi megmozdulását: több mint 100 önkéntest toboroztunk és kb. 44 köbméter szeméttől szabadítottuk meg a falut és környékét. Ezt a tevékenységet hosszú távra vállaltuk fel, miközben minden erőnkkel azon vagyunk, hogy az önkormányzatot is bevonjuk az együttműködésbe.

Terveink között szerepel a sajnálatosan elszaporodott bálványfák kiirtása a fokozott természeti emlékként védett kaptárkövek környékén, valamint egy olyan tanösvény kialakítása, amely különlegességéhez méltó ismertséghez juttathatná a Kálvária-domb és a Fundoklin-völgy fokozott védelmet élvező természeti értékeit.

Legutóbbi bejegyzéseink a témában:

Tavaszi falutakarítás, 2017