Hagyományőrzés

Hagyományőrzés

Sóskút gazdag hagyománykincsét az adja, hogy a török hódoltság megszűnte után évszázadokon át együtt éltek itt magyarok, tótok és svábok is. A II. világháború után sajnos erősen megfogyatkozott az itt élő tót közösség, ezért is rendkívül fontos, hogy a még élő adatközlőktől átvegyük, életben tartsuk és tovább adjuk az örökséget. A helyi szlovák önkormányzattal szorosan együttműködve vállaltuk fel ezt a küldetést. 

2005-ben alapítottuk a Večernica Néptáncegyüttest, amelyben a Társaság számos tagja táncol, gondoskodva Sóskút gazdag tót és magyar néphagyománykincsének tovább éléséről. A magyarországi szlovákok táncain kívül természetesen a Kárpát-medence magyar táncaiból is készítünk koreográfiákat, melyekkel rendszeresen fellépünk a falu és a környék rendezvényein. Művészeti vezetőnk Lőrincz Hortenzia néptáncpedagógus, a Népművészet Ifjú Mestere, örökös aranygyöngyös táncos.

A népdal- és néptánckincs őrzésén és továbbadásán kívül olyan kedves és fontos hagyományokat is életben tartunk, mint a mikulásváró délután vagy a karácsonyköszöntő ünnep, amelyet hosszú évek óta társaságunk szervez és bonyolít le az egész falu számára.

Aktív szerepet vállalunk a művészeti iskola néptánc tagozata javára szervezett jótékonysági szüreti bálon is: a háttérmunka mellett mindig részt veszünk a magyar irodalom legjobb vásári komédiáinak színrevitelében, Boka Gábor eredeti és frenetikus rendezésében.

Mindig igyekszünk elfeledett hagyományokat új életre kelteni, így 2016-ban vágtunk bele – az óvodai közösséggel együttműködve – a Márton-napi vigadalom megrendezésébe.

 

Legutóbbi bejegyzéseink a témában:

Táncos lányaink a Baba-Mama Klubban jártak

 

Megalakult a Vecernica Énekegyüttes!

 

A Falu Karácsonya, 2016

 

A Falu Mikulása, 2016

 

Márton-napi vigadalom